+387 39 705 697
+387 39 703 233
vlada@vladazzh.com
Naslovna | Potpisan Sporazum o podršci u provođenju projekta
Potpisan Sporazum o podršci u provođenju projekta
Objavljeno: 11.3.2021. 13:02:00 Autor: administrator
U sjedištu Vlade Županije Zapadnohercegovačke u Širokom Brijegu potpisan je Sporazum o podršci u provođenju i sufinanciranju projekta „YOUth Drive – Program za podizanje svijesti o pravilnom gospodarenju otpadom i osnaživanje zakonodavca za djelovanje“.

Sporazum je u ime Vlade Županije Zapadnohercegovačke potpisao predsjednik Zdenko Ćosić, te u ime Udruge za razvoj, okoliš i kulturu „Eko ZH“ voditeljica projekta Lucija Kvesić.


Projekt ima za cilj poboljšanja vezana za pravilno upravljanje otpadom u Županiji Zapadnohercegovačkoj, kao i razvoj zakonodavnih rješenja koja bi bila izravno primjenjiva.


Učinak ovog projekta bit će vidljiv u doprinosu razvoju društvene zajednice, podizanju svijesti građana, osobito mladih u prekograničnim područjima BiH i Crne Gore, o važnosti pravilnog upravljanja otpadom te zaštiti okoliša. Stvorit će se preduvjeti za unaprjeđenje i dorađivanje postojećih zakonskih regulativa u oblasti zaštite okoliša i upravljanja otpadom, a kao primjer dobre prakse uklonit će se nekoliko lociranih divljih odlagališta, te postaviti kante za elektronski otpad. Planirano je u okviru projekta uraditi analizu stanja na terenu po pitanju odlaganja otpada i zaštite vodotoka, kao preduvjet za buduće akcije sličnog tipa.


Projekt se provodi u okviru IPA programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora, koji financira Europska unija. Ukupna vrijednost projekta je više od 279.000 eura, od čega Europska unija sudjeluje sa oko 232.000 eura. Partneri na projektu su nevladine organizacije, Udruga za razvoj, okoliš i kulturu EKO ZH iz Širokog Brijega (BiH) kao nositelj projekta i Naša akcija, nevladina organizacija iz Kotora (CG).


Vremenski okvir trajanja projekta je od 15. studenoga 2019. godine do 15. svibnja 2021. godine.


„YOUth Drive“ će biti proveden kroz set događaja i aktivnosti na podizanju svijesti o važnosti pravilnog gospodarenja otpadom. Također, za vrijeme provedbe projekta bit će objavljena Publikacija koja će biti izravan ishod Provedbi aktivnosti u sklopu Projekta.


Vlada Županije Zapadnohercegovačke podrškom ovom projektu želi iskazati važnost uspostavljanja učinkovitog sustava gospodarenja otpadom, kao i informiranja stanovništva, posebno mladih i djece u kontekstu zaštite okoliša, što je u skladu sa Strategijom razvoja Županije Zapadnohercegovačke za razdoblje 2021. – 2027. godine.

®© Sva prava pridržana Vlada Županije Zapadnohercegovačke 2017. | Dizajn i programiranje - Remedija d.o.o.