+387 39 705 697
+387 39 703 233
vlada@vladazzh.com
Naslovna | Predsjednik Ćosić sudjelovao na IX. zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine
Predsjednik Ćosić sudjelovao na IX. zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine
Objavljeno: 4.6.2021. 18:06:00 Autor: administrator
Predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke, Zdenko Ćosić, zajedno s ministrima u Vladi, sudjelovao je u petak, 4. lipnja 2021. godine, na IX. zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine u Mostaru.

Zasjedanje je održano u sportskoj dvorani na Bijelom brijegu kako bi se ispoštovale epidemiološke mjere koje su na snazi uslijed epidemije koronavirusa.

Najvažnija stvar ovog zasjedanja HNS-a svakako je usvajanje “Rezolucije IX. zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine” kojom se poziva na izmjene Izbornog zakona kako bi se osiguralo da Bošnjaci ne mogu birati političke predstavnike Hrvata u Predsjedništvu BiH te u domovima naroda.



Također, u Rezoluciji se poziva na ubrzanje integracije BiH u EU i NATO savez. Upozoreno je i da bi nastavak preglasavanja Hrvata vodio dezintegraciji BiH.

"Usklađivanje izbornog zakonodavstava s načelom da jedan konstitutivni narod ne smije birati predstavnike drugom konstitutivnom narodu, moglo bi biti snažan poticaj jačanju međusobnog povjerenja i suradnje na izgradnji stabilne, funkcionalne i prosperitetne države", stoji u usvojenoj Rezoluciji na IX. zasjedanju HNS-a na kojemu je nazočilo više od 450 izabranih dužnosnika sa svih razina vlasti u BiH.



U Rezoluciji se ističe da bi ponavljanje "fenomena Komšić" na Općim izborima 2022. godine, na bilo kojoj razini, vodilo ka radikalnom produbljivanju nepovjerenja između hrvatskog i bošnjačkog naroda, dezintegraciji društvenih struktura te potpunom gubitku povjerenja u državu i njene institucije, što bi, kako je istaknuto, opasno dovelo u pitanje smisao, stabilnost i opstojnost BiH.

Cjelovitu "Rezoluciju IX. zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine" možete pogledati OVDJE.



Izaslanicima na zasjedanju HNS-a, uz izabrane dužnosnike i predsjednike političkih stranaka koje participiraju u krovnom političkom tijelu Hrvata u BiH, obratili su se Nj. E. Ivan Sabolić; veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni I Hercegovini, monsinjor Petr Palić; biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski te prof. dr. Zoran Tomić; rektor Svceučilišta u Mostaru.

®© Sva prava pridržana Vlada Županije Zapadnohercegovačke 2017. | Dizajn i programiranje - Remedija d.o.o.