+387 39 705 697
+387 39 703 233
vlada@vladazzh.com
Naslovna | Zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH u službenom nastupnom posjetu kod predsjednika Ćosića
Zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH u službenom nastupnom posjetu kod predsjednika Ćosića
Objavljeno: 23.11.2021. 12:18:00 Autor: administrator
U službenom nastupnom posjetu Županiji Zapadnohercegovačkoj danas 23. studenoga 2021. godine boravio je zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u Bosni i Hercegovini gospodin Stephen Kinloch Pichat, u pratnji voditeljice Ureda UNDP-a u Mostaru Božene Kaltak i suradnika.

U dvorani za sastanke Vlade Županije Zapadnohercegovačke tom je prigodom održan službeni prijem i radni sastanak predsjednika Vlade Županije Zapadnohercegovačke gospodina Zdenka Ćosića sa gospodinom Pichatom. Tom prigodom predsjednik Ćosić je pozdravio i upoznao gosta sa osnovnim podacima o Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Predsjednik Ćosić je naglasio da Županija Zapadnohercegovačka, prema statističkim podacima, spada u razvijenije županije u Federaciji Bosne i Hercegovine. "Većina problema koji muče ovu zemlju kod nas ne postoji jer nemamo etničkih tenzija i konflikata. Naša tiha borba je na relaciji Federacija i Država, jer zaboravljeni smo u raspodjeli javnih prihoda, čime nismo zadovoljni i gdje tražimo promjene", kazao je.

Nadalje, predsjednik je istaknuo da imamo jako dobru suradnju sa UNDP-om i da se nada da će tako i dalje ostati.

Gospodin Pichat se zahvalio na dobrodošlici, naglasivši da je ovo njegov prvi posjet Županiji Zapadnohercegovačkoj te dodao da želi na licu mjesta upoznati institucije s kojima surađuju. "Drago mi je da mogu reći da nemamo nikakve primjedbe na našu dosadašnju suradnju", istaknuo je gospodin Pichat.

"Vidim da postoji dosta izazova i veliki broj mogućnosti koje možemo ostvariti. Želim čuti koji su to vaši prioriteti na kojima bi postojale mogućnosti proširenja suradnje", dodao je gospodin Pichat.

Ravnatelj Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije Ivan Jurilj dao je pregled dosadašnje suradnje Županije Zapadnohercegovačke sa UNDP-om, kao i prijedloge za proširenje suradnje. Gospodin Jurilj je posebno istaknuo suradnju Županije Zapadnohercegovačke sa UNDP-om na sljedećim projektima: Izrada Strategije razvoja Županije Zapadnohercegovačke za razdoblje 2021. – 2027. godine, Projekt energetske učinkovitosti, Digitalizacija obrazovnog sustava, Projekt Via Dinarica, Razvoj kapaciteta za strateško planiranje, kao i projekt EU4Agri, za kojeg bismo željeli stvoriti mogućnost da korisnici iz naše Županije budu više uključeni u realizaciju istog. Naglasio je veoma intenzivnu suradnju sa Uredom OSCE-a u Mostaru, koji su nam uvijek na raspolaganju pri realizaciji projekata.

Turizam i zaštita okoliša su područja gdje imamo mogućnost značajnije suradnje. Županija Zapadnohercegovačka je prije pandemije COVID-a 19, kroz project Via Dinarica, izradila Strategiju razvoja turizma, kao osnovu za razvoj ove grane gospodarstva, kao i područje zaštite okoliša, koje je direktno vezano za turizam.

Na području obrazovanja trenutni izazov nam je podizanje modela obrazovanja na višu razinu. Istaknuo je potrebu za opremanjem kabineta za specifična zanimanja u strukovnom obrazovanju, rad sa nastavnim kadrom, kao i povezivanje sa privatnim sektorom.
Istaknut je problem upravljanja otpadom čija sanacija trenutno iziskuje ogromne troškove.

Na kraju sastanka predsjednik Ćosić je istaknuo da, kao i svugdje oko nas, i mi imamo problem iseljavanja mladih ljudi, zbog čega nam je cilj ovdje stvoriti uvjete za razvoj pozitivnog poduzetničkog ambijenta, kako bismo povećali zaposlenost i zadržali mlade ljude da ostanu ovdje. Naglasio je uzalud nam razvijeno poduzetništvo, zaštita okoliša i priroda; ako nemamo ljudi onda je sve drugo uzalud.

Gospodin Pichat je pernio pozdrave rezitentne predstavnice UNDP-a gospođe Stele Madera i izrazio želju da se dosadašnja dobra suradnja nastavi i dodatno razvija.

 

®© Sva prava pridržana Vlada Županije Zapadnohercegovačke 2017. | Dizajn i programiranje - Remedija d.o.o.