+387 39 705 697
+387 39 703 233
vlada@vladazzh.com
Naslovna | Predsjednik Ćosić za BHRT: BiH ne može opstati ako su konstitutivni narodi diskriminirani
Predsjednik Ćosić za BHRT: BiH ne može opstati ako su konstitutivni narodi diskriminirani
Objavljeno: 3.12.2021. 10:03:00 Autor: administrator
-Mora se postići nekakav dogovor. Ako se želi održati stabilnost Bosne i Hercegovine konstitutivni narodi ne mogu biti diskriminirani, nego u ravnopravnom položaju, rekao je Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke, gostujući u emisiji “BHT1 Uživo”.

Osvrnuo se predsjednik Ćosić na pregovore oko izmjena Izbornog zakona koje, posredstvom predstavnika međunarodne zajednice, ovih dana intenzivno vode politički akteri u BiH, kazavši da svi koji sudjeluju u pregovorima govore kako je nužno održati stabilnost BiH kao funkcionalne zemlje, zajednice, države.

-Ako im je to stvarni cilj moraju znati da nijedna zajednica ne može opstati ako su konstitutivni elementi zajednice diskriminirani, ako su u neravnopravnom položaju. Mislim da i akteri međunarodne zajednice sve više uviđaju bit problema, ono što je BiH u svojoj naravi. Ono što je fundirano u Ustavu BiH je ravnopravnost konstitutivnih naroda i ako netko negira to pravo bilo kome onda ne može reći da želi BiH dobro, istaknuo je Čosić koji je i dopredsjednik HDZ-a BiH.

O štrajku prosvjetnih djelatnika

Referirajući se na opći štrajk prosvjetnih djelatnika srednjih škola u ŽZH, predsjednik Ćosić kaže da je javni interes osigurati normalno odvijanje procesa kako bi učenici mogli ići u školu.

-Sindikati su organizirali štrajk, imaju svoje određene zahtjeve, a zajednički nazivnik tih zahtjeva je povećanje plaća, rekao je predsjednik Ćosić pojasnivši da je Vlada ŽZH povećala plaće u skladu s proračunskim mogućnostima te da je nakon povećanja osnovice plaće od pet posto uslijedila najava štrajka.

Predsjednik Vlade ŽZH dodaje da se nada da će doći do dogovora. Međutim, istaknuo je i da je siguran da rezultat tih dogovora ne može biti dodatno povećanje plaća u ovoj godini, najavivši da će se sljedeće godine moći raditi na povećanju plaća.

“Ne samo prosvjetnim radnicima nego svim proračunskim korisnicima kojima su niske plaće u usporedbi s ostatkom države”, kazao je predsjednik Ćosić.

Upravljanje pandemijom koronavirusa

Odgovarajući na pitanje hoće li Županija Zapadnohercegovačka slijediti mjere Vlade Federacije BiH s ciljem suzbijanja pandemije koronavirusa, predsjednik Ćosić rekao je da je Županija Zapadnohercegovačka, još od prvog vala pandemije, imala nešto drugačije stajalište jer se vidjelo da je Federalni stožer civilne zaštite opterećen političkim pitanjima.

“Naš je stav da ovaj problem ne smije imati nikakve političke konotacije. Mi se trudimo i pokušavamo ne slati nikakve apokaliptične poruke, slušamo struku i pristupamo tome racionalno. Do sada se pokazalo da smo u pravu” , rekao je Ćosić. Objašnjava da ŽZH nije htjela politizirati odluke vezane za pandemiju koronavirusa, za razliku od Federacije BiH čiji je stožer, kako kaže, opterećen političkim pitanjima.

-Ne želimo ljude zatvarati u torove ako za to nema nužne potrebe, poentirao je Ćosić.

O nasilju na internetu

Predsjednik Ćosić rekao je da je Županija Zapadnohercegovačka podržala inicijativu Parlamenta Federacije BiH da se internet proglasi javnim prostorom kako bi se nadležnim tijelima, čija je to zadaća, omogućilo kažnjavanje nasilja, terorizma i ugrožavanja ranjivih skupina u internetskom prostoru.

Odgovarajući na kritike pojedinaca da se ovime ograničavaju slobode, predsjednik Ćosić kaže se ne radi o nikakvoj mjeri za sprječavanje govora mržnje niti se to igdje spominje u dopisu potpore koji je poslan u Parlament FBiH.

-Govor mržnje često se upotrebljava odnosno koristi kao terminološki ekvivalent za verbalni delikt. Ne, to nije to – neka ljudi slobodno govore što god žele, kazao je predsjednik Ćosić te dodao:

-Kada su u pitanju zloupotrebe društvenih mreža i tehnologija da bi se načinilo zlo djeci i ženama, bilo kome; da bi se organizirala nekakva mreža, teroristička ili zločinačka, onda moramo dopustiti tijelima koja su zadužena za sprječavanje i sankcioniranje takvih pojavnosti da te pojavnosti u tom prostoru mogu istražiti, rekao je predsjednik Ćosić istaknuvši da će se to moći dogoditi onda kada se virtualni internetski proctor proglasi javnim prostorom.

®© Sva prava pridržana Vlada Županije Zapadnohercegovačke 2017. | Dizajn i programiranje - Remedija d.o.o.