+387 39 705 697
+387 39 703 233
vlada@vladazzh.com
Naslovna | Vlada donijela mjeru potpore za treće i svako sljedeće dijete u iznosu od 500,00 KM mjesečno
Vlada donijela mjeru potpore za treće i svako sljedeće dijete u iznosu od 500,00 KM mjesečno
Objavljeno: 6.7.2022. 13:00:00 Autor: administrator
Priopćenje za javnost sa 131. sjednice Vlade.

Na današnjoj sjednici Vlada je utvrdila Prijedlog Zakona o zaštiti obitelji s djecom, te ga uputila u daljnju proceduru Skupštine Županije Zapadnohercegovačke. Uslijed pogoršanja ekonomske situacije i povećanja troškova života koji se posebno odražava na višečlane obitelji, a ujedno i činjenice da se svake godine suočavamo sa sve većim negativnim prirodnim prirastom stanovništva i smanjenim natalitetom i fertilitetom, nužno je potrebna mjera potpore obiteljima s troje i više djece u Županiji Zapadnohercegovačkoj. Uvođenjem ove mjere, odnosno planiranim iznosom potpore od 500,00 KM za treće i svako sljedeće dijete u obitelji do dobi od 7 godina, višečlanim obiteljima je omogućeno lakše nošenje s troškovima izdržavanja obitelji, a roditeljima koji žele imati više od dvoje djece donošenje odluke o povećanju obitelji, zbog čega se očekuje povećanje fertiliteta i nataliteta u Županiji Zapadnohercegovačkoj.


Također, Vlada je utvrdila Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti obitelji s djecom, koji je također upućen u daljnju skupštinsku proceduru. Razlog za donošenje ovog propisa je brisanje odredbi Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti obitelji s djecom, koje se odnose na oblast zaštite obitelji s djecom koja će biti izdvojena i regulirana zasebnim Zakonom o zaštiti obitelji s djecom.


Vlada je utvrdila Prijedlog Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o koncesijama, koji je uputila u daljnju proceduru Skupštine Županije Zapadnohercegovačke. Usvajanjem ovoga Zakona cilj je stvoriti efikasan zakonodavni okvir u oblasti koncesija i postizanje pozitivnih učinaka u gospodarstvu Županije Zapadnohercegovačke, kao i pojednostaviti proceduru dodjele koncesije, a posebno ako se radi o dodjeli koncesije čiji je predmet vezan za privatno zemljište.


Utvrđen je i Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji, koji je također upućen u daljnju skupštinsku proceduru. Navedeni Zakon se donosi radi proširivanja prava na novčanu egzistencijalnu naknadu razvojačenim braniteljima za dodatne dvije generacije (53 i 54 godine). Naime, propisano je da pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu može ostvariti razvojačeni branitelj sa navršene 53 godine života, uz ispunjavanje ostalih uvjeta predviđenih Zakonom.


Vlada je donijela Odluku o utrošku sredstava „Tekući prijenosi za šport“ utvrđenih Proračunom Županije Zapadnohercegovačke za 2022. godinu, kojom se propisuje raspodjela sredstava u iznosu od 624.000,00 KM; Odluku o utrošku sredstava „Tekući prijenosi za programe kulture“ utvrđenih Proračunom Županije Zapadnohercegovačke za 2022. godinu, kojom se propisuje raspodjela sredstava u iznosu od 160.000,00 KM; Odluku o davanju suglasnosti na Odluku o usvajanju godišnjeg obračuna „Šumsko-gospodarskog društva Županije Zapadnohercegovačke“ d. o. o. Posušje za 2021. godinu; Odluku o davanju suglasnosti na Odluku o razrješenju v. d. ravnatelja „Šumsko-gospodarskog društva Županije Zapadnohercegovačke“ d. o. o. Posušje te Odluku o davanju suglasnosti na Odluku o imenovanju v. d. ravnatelja „Šumsko-gospodarskog društva Županije Zapadnohercegovačke“ d. o. o. Posušje.

 

®© Sva prava pridržana Vlada Županije Zapadnohercegovačke 2017. | Dizajn i programiranje - Remedija d.o.o.