+387 39 705 697
+387 39 703 233
vlada@vladazzh.com
Naslovna | Posjet predsjednika Vlade Gradu Ljubuški
Posjet predsjednika Vlade Gradu Ljubuški
Objavljeno: 26.4.2023. 17:56:00 Autor: administrator
Predsjednik Čović boravio u posjetu Gradu Ljubuški.

Predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Predrag Čović, s ministrom financija Tonijem Kraljevićem i ministrom unutarnjih poslova Mladenom Bebekom, održao je danas radni sastanak s predsjednicima poljoprivrednih udruga s područja Grada Ljubuškog: predsjednikom Seljačkog saveza Federacije BiH Draganom Pavlovićem, direktorom Poljoprivredne zadruge „Plodovi zemlje“ Ljubuški Dubravkom Vukojevićem, predsjednikom Udruge vinogradara i vinara Ljubuški Zdenkom Milasom i dopredsjednikom Udruge maslinara Ljubuški Matom Bošnjakom.
Sastanku je nazočio i gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić te predsjednik Gradskog vijeća Ljubuški Tihomir Kvesić, koji su ujedno bili i domaćini ovoga sastanka.


Predsjednik je pozdravio nazočne, zahvalivši predstavnicima udruga na dolasku na sastanak, te pri tom istaknuo kako Vlada Županije Zapadnohercegovačke u kontinuitetu stimulira poljoprivrednu proizvodnju kroz subvencije preko određenih programa. Cilj rada ove Vlade je poticanje razvoja poduzetništva, a time i poljoprivredne proizvodnje. Pokušat ćemo koristiti europske fondove koji nam stoje na raspolaganju, a za to se, naravno, moramo svi zajedno dodatno pripremiti, rekao je predsjednik Čović.


Ministar financija Toni Kraljević je istaknuo da Vlada Županije Zapadnohercegovačke kontinuirano, kroz organizirani sustav, uspješno realizira programe poticanja poljoprivredne proizvodnje, čiji iznos se iz godine u godinu povećavao, ali zbog inflacije efekt nije bio očekivani.


Predstavnici poljoprivrednih udruga su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s Vladom Županije Zapadnohercegovačke te iznijeli svoje ideje i prijedloge vezano za rješavanje konkretnih problema na terenu, a koji se između ostaloga odnose na rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, usitnjenost zemljišta i neodržavanje poljoprivrednih površina, kao i pitanje koncesija na pašnjake i poljoprivredne površine.


Nakon sastanka s predstavnicima poljoprivrednih udruga, nastavljen je razgovor u Uredu gradonačelnika, koji se zahvalio predsjedniku Vlade na dosadašnjoj dobroj suradnji, s nadom da će se tako i nastaviti. Posebno je istaknuo financijsku pomoć Vlade za realizaciju kapitalnih projekata na području Grada Ljubuškog, a to su izgradnja cestovne infrastrukture, sufinanciranje prijevoza učenika, vodoprivredni projekti, kao i projekti iz područja zaštite okoliša. Pozdravio je iskazani interes Vlade za poljoprivrednu proizvodnju, što je važna gospodarska grana u Ljubuškom.

Predsjednik Čović je posjetio i Franjevački samostan svetog Ante Padovanskog na Humcu, gdje je, u pratnji gvardijana i župnika fra Darija Dodiga, obišao Samostan i Muzej Humac, najstariji muzej u BiH, osnovan 1884. godine. U sklopu Franjevačkoga samostana Humac nalazi se zbirka umjetnina sa svojim stalnim postavom pod nazivom Majka, koja je otvorena 2004. godine. Zbirka sadrži oko 250 umjetnina, od čega je gotovo 140 skulptura u raznim materijalima, a ostalo su slike, crteži i grafike. Ovdje je i Humačka ploča iz XII. stoljeća, najstariji očuvani spomenik pisan na hrvatskom jeziku (mješavinom glagoljice i starohrvatske ćirilice – bosančice) na području današnje Bosne i Hercegovine.


U prostorijama Crvenog križa Županije Zapadnohercegovačke, dobrodošlicu predsjedniku i suradnicima poželjeli su predsjednik Viktor Grbavac i tajnik Josip Zelenika. Predstavili su aktivnosti koje Crveni križ provodi, s posebnim naglaskom na period korona krize, u kojoj je do izražaja došla važnost rada ove organizacije. U svome radu proveli su niz projekata, a trenutno je u provođenju projekt vezan za sprječavanje trgovine ljudima. U sklopu tog projekta organizirano je više okruglih stolova na temu „Zaštitimo žrtve trgovine ljudima“. Riječ je o provođenju javne kampanje koju je pokrenuo Crveni križ Županije Zapadnohercegovačke u suradnji s USAID-om, a koju provodi Odjel za prvu psihološku pomoć Crvenog križa ŽZH, jedini takav odjel u BiH, ali i šire, u kojem djeluje više od 25 psihologa.


Predsjednik Čović je izrazio zadovoljstvo današnjim posjetom, koji je imao za cilj upoznati konkretne probleme s kojima se Grad Ljubuški, kao i udruge poljoprivrednika, susreću u svome radu, te njihove ideje i način na koji ima Vlada može u tome pomoći.

 

 

®© Sva prava pridržana Vlada Županije Zapadnohercegovačke 2017. | Dizajn i programiranje - Remedija d.o.o.