+387 39 705 697
+387 39 703 233
vlada@vladazzh.com
Naslovna | U Širokom Brijegu održana promocija Smjernica Institucije ombudsmana BiH: „Kako unaprijediti svakodnevnu komunikaciju s osobama s invaliditetom“
U Širokom Brijegu održana promocija Smjernica Institucije ombudsmana BiH: „Kako unaprijediti svakodnevnu komunikaciju s osobama s invaliditetom“
Objavljeno: 5.9.2023. 8:56:00 Autor: administrator
Promocija je održana u hotelu Park u Širokom Brijegu.

U okviru aktivnosti pružanja podrške naporima svih aktera i organizacija koje zagovaraju ostvarivanje prava osoba s invaliditetom, Misija OSCE-a u BiH i Institucija ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine organizirali su promociju Smjernica za unaprjeđenje komunikacije s osobama s invaliditetom.

Promocija je održana u hotelu Park u Širokom Brijegu. Uvodno obraćanje imali su Ioannis Piliouris, šef Terenskog ureda Mostar Misije OSCE-a u BiH, Nives Jukić, ombudsman za ljudska prava BiH i Predrag Čović, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke, a Smjernice je predstavila Naida Spužević iz Institucije ombudsmana BiH.


Osiguranje jednakih uvjeta za život svih građana, a poglavito osoba s invaliditetom, je pitanje ljudskih i građanskih prava, te ćemo kao odgovorna Vlada na svojoj razini učiniti sve neophodne korake da ostvarimo ove ciljeve. U dosadašnjem djelovanju Vlada ŽZH je učinila mnoge pozitivne korake, te je u okviru sustava odgoja i obrazovanja uvedeno pravo na asistenta u nastavi za djecu s poteškoćama u razvoju i isto je uvedeno u predškolskim ustanovama gdje je to potrebno i moguće. Grantovima na godišnjoj razini financijski pomažemo domove za djecu s poteškoćama u razvoju u Ljubuškom i Širokom Brijegu. Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša ŽZH pokrenulo je izmjenu zakonske regulative kojom će se osigurati prilagođavanje infrastrukture, kako bi invalidnim osobama omogućili neometan pristup javnim institucijama, neovisno življenje i potpuno sudjelovanje u svim područjima života. Smatram da je vrlo važno načelo partnerskog djelovanja Vlade i udruga osoba s invaliditetom koji najbolje poznaju problematiku, naglasio je predsjednik Čović u svom obraćanju.


Nerijetko se u svakodnevnom životu osobe s invaliditetom susreću s različitim preprekama, od onih arhitektonskih pa do komunikacijskih. Pored toga, pojedinci, vođeni predrasudama i stereotipima, neadekvatno pristupaju osobama s invaliditetom, što može rezultirati diskriminacijom.


Cilj događaja je potaknuti djelotvornu suradnju i koordinaciju među svim relevantnim akterima ka prepoznavanju i pristupanju diskriminaciji, unaprjeđenju razumijevanja problema s kojima se osobe s invaliditetom suočavaju u svakodnevnom životu, podizanju svijesti o najboljim relevantnim praksama u borbi protiv diskriminacije, kao i pozvati na razvijanje adekvatnih politika, programa i strategija na svim razinama.

 

®© Sva prava pridržana Vlada Županije Zapadnohercegovačke 2017. | Dizajn i programiranje - Remedija d.o.o.