+387 39 705 697
+387 39 703 233
vlada@vladazzh.com
Naslovna | Potpisani ugovori o raspodjeli sredstava Republike Hrvatske za financiranje programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2023. godinu
Potpisani ugovori o raspodjeli sredstava Republike Hrvatske za financiranje programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2023. godinu
Objavljeno: 11.9.2023. 16:26:00 Autor: administrator
Svečanosti potpisivanja nazočio je i predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Predrag Čović.

U organizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan republike Hrvatske, danas je u Radomlji kod Stoca održan svečani program povodom potpisivanja ugovora o financijskoj potpori za provedbu kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih, poljoprivrednih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2023. godinu s korisnicima potpore.


Ugovore s pravnim osobama/nositeljima programa i projekata, potpisao je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, Zvonko Milas. Milas je u svome obraćanju istaknuo značaj projekata kojima je cilj očuvanje Hrvata u Bosni i Hercegovini. Republika Hrvatske će stajati iza pomoći Hrvatima u Bosni i Hercegovini u financijskom smislu i svemu što će doprinijeti boljem životu i svakodnevnici Hrvata i svih drugih koji žive na područjima gdje se projekti provode. S hrvatskim narodom imamo zajedničku prošlost, sadašnjost i budućnost, kazao je Milas.


Potpisivanju Ugovora nazočili su i brojni uzvanici, predstavnici Katoličke crkve, predstavnici društvenog života, braniteljskih udruga te gospodarstvenici.

Izaslanstvo dužnosnika Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH, zakonodavne i izvršne vlasti sa svih razina u BiH, predvodio je predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, Dragan Čović.
Predsjednik Čović je pozdravio dužnosnike izvršne i zakonodavne vlasti iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, crkvene velikodostojnike i druge nazočne. Zahvalio se svima iz Republike Hrvatske koji pokušavaju prepoznati život hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini kao prioritet politike Republike Hrvatske. Posebnu zahvalu je iskazao i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću. Zadnjih sedam godina zajedničkog rada, uistinu zaslužuje s naše strane poseban naglasak. Činjenica da smo kao politički narod zadnjih sedam godina stvorili ambijent, evo netko kaže nikad bolje suradnje, ja se nadam da će ona iduće godine biti još bolja. Jedan od projekata koji smo jutros obišli, je povijesni projekt hrvatskog naroda u BiH, višestruko značajan za hrvatski narod, to je Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru. To nije građevina, nije objekt kulture, to je sve ono što jesmo mi kao narod u BiH, kazao je predsjednik Čović.


Poručio je kako će se sve učiniti da se suradnja i koordinacije nastave i u budućnosti, i zakonodavne i izvršne vlasti između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, kako bi se našli u projektima Vlade Republike Hrvatske, naglasivši kako konstitutivnost i jednakopravnost hrvatskog naroda nikad više ne može biti dovedena u pitanje te pozvao sve koji su uključeni u ove projekte da još izraženije osmišljaju projekte diljem Bosne i Hercegovine.

Vlada Republike Hrvatske je donijela Odluku o raspodjeli sredstava za financiranje obrazovnih, znanstvenih, kulturnih, zdravstvenih, poljoprivrednih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2023. godinu. Ugovor je potpisan za preko 160 projekta ukupne vrijednosti 5.000.000,00 Eura, kojima je cilj očuvanje Hrvata na ovom području Bosne i Hercegovine kao prijateljske susjedne zemlje, istaknuto je.


Zahvalu u ime dobitnika potpore za 2023. godine na svečanosti popisivanja ugovora uputio je gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković.

 

®© Sva prava pridržana Vlada Županije Zapadnohercegovačke 2017. | Dizajn i programiranje - Remedija d.o.o.