+387 39 705 697
+387 39 703 233
vlada@vladazzh.com
Naslovna | Obilježena 32. obljetnica stradanja hrvatskog naroda na Kupreškoj visoravni
Obilježena 32. obljetnica stradanja hrvatskog naroda na Kupreškoj visoravni
Objavljeno: 11.4.2024. 11:40:00 Autor: administrator
U organizaciji Općine Kupres i braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, u srijedu 10. travnja 2024. godine je obilježena 32. obljetnica stradanja hrvatskog naroda na Kupreškoj visoravni, kojoj su nazočili i predstavnici Vlade Županije Zapadnohercegovačke.

Program pod nazivom “U spomen žrtvama hrvatskog naroda na Kupresu” započeo je polaganjem vijenaca na spomen obilježju hrvatskog naroda za sve žrtve Drugog svjetskog rata i Domovinskog rata u Kupresu.

S osobitim pijetetom vijence su položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata, hrvatskih političkih stranaka, općinskih, županijskih i državnih predstavnika vlasti te predstavnici gradova prijatelja Kupresa.

 

Na mjestu stradanja vukovarskih branitelja, predstavnici Grada Vukovara i obitelji poginulih Vukovaraca otkrili su spomen ploču s ispisanim imenima poginulih branitelja, nakon čega je crkvi sv. Obitelji u Kupresu služena sveta misa sa zajedničkom molitvom za sve poginule i sahranjene na Kupreškoj visoravni, koju je predvodio don Josip Galić.

Podsjetimo, bitka za Kupres jedna je od prvih velikih bitaka u ratu u Bosni i Hercegovini. Otvoreni sukob započeo je 3. travnja 1992. godine, a završen je sedam dana kasnije padom Kupresa, koji je ostao pod kontrolom srpskih snaga do studenoga 1994. godine.

Na ovaj datum se prisjećamo 160 poginulih i nestalih Hrvata na Kupreškoj visoravni u borbi protiv srpskog agresora, od čega su 24 poginula ili nestala s područja Županije Zapadnohercegovačke.

 

®© Sva prava pridržana Vlada Županije Zapadnohercegovačke 2017. | Dizajn i programiranje - Remedija d.o.o.