+387 39 705 697
+387 39 703 233
vlada@vladazzh.com
Naslovna | Održan okrugli stol na temu "Herzegovina Cycle Cool Tours" i Druženje s medijima
Održan okrugli stol na temu "Herzegovina Cycle Cool Tours" i Druženje s medijima
Objavljeno: 19.4.2024. 13:47:00 Autor: administrator
U sklopu Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru održan okrugli stol na temu „Herzegovina Cycle Cool Tours“ i Druženje s medijima

Danas je u organizaciji Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije, a u sklopu Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru, održan okrugli stol na temu „Herzegovina Cycle Cool Tours“.
Predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Predrag Čović, u svom uvodnom obraćanju, istaknuo je ne samo bogatu turističku ponudu naše Županije, nego i bogatu kulturno-povijesnu baštinu, koja se kroz različite projekte obnavlja i stavlja u turističku funkciju, kao što su kula Herceg Stjepana Kosače i Rimski logor Gračine u Ljubuškom, Ravlića pećina u Drinovcima pored Gruda, nekropola stećaka Ričina u Posušju, koja je ujedno proglašena i nacionalnim spomenikom BiH. Pored spomenutih projekata, Vlada Županije Zapadnohercegovačke stvorila je i strateški i zakonodavni okvir za daljnji razvoj turizma u Županiji. Usvojena je Strategija razvoja turizma, koja je temelj za projekte koji se provode i koji će se u budućnosti provoditi, kao i Zakon o turizmu, koji omogućuje daljnji sustavan razvoj turizma u Županiji, kazao je predsjednik Čović.

Sudionici okruglog stola Ivica Sivrić, Toni Zorić, Ivan Jurilj i Nedo Pinezić predstavili su mogućnosti razvoja kulturnih biciklističkih ruta u Hercegovini. Županija Zapadnohercegovačka je prva županija u Bosni i Hercegovini koja na cjelovit način razvija ponudu za sve popularniji ciklo turizam, koja uključuje umrežavanje cijele Županije kroz mrežu biciklističkih ruta kako na lokalnoj, tako i na županijskoj razini. U sklopu projekta „Biciklističke rute za unaprjeđenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore – Cycling Rural“, čiji je nositelj bio Ured Vlade ŽZH za europske integracije, gradovi Široki Brijeg i Ljubuški te općine Posušje i Grude sa partnerima iz Crne Gore, uređeni su dijelovi biciklističkih ruta i odmorišta u Županiji Zapadnohercegovačkoj.
Razvoj i promocija ciklo turizma i turizma usmjerenog na prirodu u ruralnim područjima i njihovu integraciju u turističku ponudu je jedna od mogućnosti unaprjeđenja naše turističke ponude, ali i oživljavanja naših ruralnih područja s ciljem zadržavanja ljudi u tim područjima povećavanjem aktivnosti kako bi se stvorile mogućnosti za ostvarivanje dodatnih prihoda.

Nakon okruglog stola, održano je Druženje s medijima, na kojem je gostima izravno predstavljeno što u turističkom smislu nudi Županija Zapadnohercegovačka te omogućeno povezivanje i umrežavanje uz druženje na izložbenom prostoru Županije.

Posjetitelji su imali prigodu upoznati se sa privlačnim i prepoznatljivim kulturnim i turističkim sadržajima koji se nude u Županiji Zapadnohercegovačkoj, a koji su i ove godine privukli veliki broj posjetitelja. Prirodne ljepote, kulturna baština i bogata povijest temelj su značajnog turističkog potencijala Županije Zapadnohercegovačke. Pored Ljubuškog, koji je već prepoznat u turističkoj ponudi Hercegovine, zasigurno i Široki Brijeg, Grude i Posušje imaju potencijal biti sastavnim dijelom turističke ponude ne samo naše Županije, nego i šire, a Mostarski sajam odlična je prigoda za privlačenje još većeg broja turista za nadolazeću sezonu.

 

 


®© Sva prava pridržana Vlada Županije Zapadnohercegovačke 2017. | Dizajn i programiranje - Remedija d.o.o.