+387 39 705 697
+387 39 703 233
vlada@vladazzh.com
Naslovna | Potpisan Kolektivni ugovor za djelatnost osnovnog obrazovanja u Županiji Zapadnohercegovačkoj
Potpisan Kolektivni ugovor za djelatnost osnovnog obrazovanja u Županiji Zapadnohercegovačkoj
Objavljeno: 28.6.2024. 14:10:00 Autor: administrator
Danas je u zgradi Vlade Županije Zapadnohercegovačke u Širokom Brijegu potpisan novi Kolektivni ugovor između Vlade Županije Zapadnohercegovačke i Nezavisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama Županije Zapadnohercegovačke.

Ugovor su potpisali ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa Daniela Perić i predsjednik Nezavisnog sindikata Stanko Ćurčić.

Ugovor je po prvi put potpisan na razdoblje od dvije godine, a njime je, između ostaloga, predviđeno povećanje plaće za djelatnike u području osnovnog obrazovanja za 7%, počevši od 1. lipnja 2024. godine, kao i ponovno povećanje plaće za 7%, počevši od 1. svibnja 2025. godine.

Prvi put potpisujemo Kolektivni ugovor na dvije godine, što je zaista posebno i mislim da je ovo primjer da se, kada se pristupa nečemu razumno, može postići i uvijek iznaći najbolje rješenje za sve nas. Naglasila bih da ovo nisu pregovori u kojima je jedna strana gubitnik a druga strana dobitnik. Ovo su pregovori u kojima su svi doprinijeli na svoj način da ostvarimo naš zajednički cilj. Drago mi je da smo od samog početka na prvo mjesto svi stavili naše učenike, našu djecu, i vjerojatno je to i doprinijelo ovom našem jutrošnjem potpisivanju Kolektivnog ugovora. Ovo su također razgovori, odnosno pregovori, koji su Vladi Županije Zapadnohercegovačke jako bitni, budući da je Vlada od prvog dana svog formiranja obrazovanje stavila kao prioritet, na prvo mjesto. Vlada radi kontinuirano i želja nam je poboljšati socijalni status prosvjetnih djelatnika, vratiti dignitet našim prosvjetnim djelatnicima, ponovno osigurati dostupnost sistematskih usluga i svega što je potrebno kako bi imali što bolje uvjete za rad. Želimo zajedno s vama graditi bolji obrazovni sustav kroz nove zakone, kroz kurikularnu reformu, kroz nove pravilnike – Pravilnik o napredovanju, centre izvrsnosti, poboljšanje uvjeta općenito rada u školama, bolja stručna usavršavanja i sl. Naravno, mi smo svi ovdje prisutni svjesni da je to proces koji nije lak, to je dugotrajan proces, ali vjerujemo da zajedno s vama možemo u tome uspjeti i osigurati sve što želimo, a to je što bolje obrazovanje našoj djeci, našim učenicima, a isto tako i bolje uvjete rada našim uposlenicima u školama, kazala je u svome obraćanju medijima ministrica Daniela Perić.

Svjesni smo da plaće nisu na zavidnoj razini, ali isto tako moram naglasiti da Vlada kontinuirano radi na poboljšanju uvjeta, na poboljšanju socijalnog statusa naših prosvjetnih djelatnika, tako da ćemo i u budućnosti, stav nam je, uvijek poboljšavati i povećavati plaće i sve ostalo na što možemo mi utjecati, dodala je ministrica Perić.


Predsjednik Nezavisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama Stanko Ćurčić, između ostaloga, je rekao: Ovdje je jako bitno napomenuti da smo mi potpisali sporazum na dvije godine. Sva prava koja su bila u prethodnom Kolektivnom ugovoru su zadržana, bilo je i nekih izmjena, ali smo našli i tu kompromis. Mislim da nas sada čekaju veliki zadaci što se tiče krikularne reforme te se sada možemo u miru bazirati na ono što je bit školstva.


Ovaj značajan korak dolazi nakon višemjesečnih pregovora i predstavlja važan iskorak u poboljšanju radnih uvjeta za sve zaposlene u osnovnim školama.

Potpisivanju Ugovora nazočili su i ministrica financija Blagica Leko, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Tomislav Pejić, ministar pravosuđa i uprave Vjekoslav Lasić te ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Mladen Begić.

®© Sva prava pridržana Vlada Županije Zapadnohercegovačke 2017. | Dizajn i programiranje - Remedija d.o.o.