+387 39 705 697
+387 39 703 233
vlada@vladazzh.com
Naslovna | Priopćenje za javnost sa 42. sjednice Vlade
Priopćenje za javnost sa 42. sjednice Vlade
Objavljeno: 2.7.2024. 14:11:00 Autor: administrator
U utorak 2. srpnja 2024. godine, pod predsjedavanjem predsjednika Vlade Predraga Čovića, u Širokom Brijegu je održana 42. sjednica Vlade Županije Zapadnohercegovačke.

Na današnjoj sjednici Vlada je utvrdila tekst Nacrta Zakona o srednjem strukovnom obrazovanju i obuci u Županiji Zapadnohercegovačkoj te ga uputila u daljnju skupštinsku proceduru, s prijedlogom Vlade za održavanje javne rasprave o istom.
Potreba donošenja ovog Zakona nužna je u nastojanju stvaranja primjerenih zakonskih pretpostavki za učinkovitije funkcioniranje srednjoškolskog strukovnog odgoja i obrazovanja, donošenja novih nastavnih planova i kurikula koji će se postupno primjenjivati u novoj školskoj godini. Razgovorom s predstavnicima privatnog sektora izražen je problem neusklađenosti obrazovanja i tržišta rada, odnosno manjka odgovarajućih zanimanja, te nepripremljenosti učenika koji završe srednje strukovno obrazovanje za tržište rada zbog slabe kvalitete praktične nastave i nepostojanja odgovarajućih uvjeta za izvođenje praktične nastave u školama. Cilj donošenja ovog Zakona je razviti i provesti aktivne mjere unaprjeđenja sustava srednjeg strukovnog obrazovanja i obuke kroz jačanje institucionalne suradnje privatnog sektora i sustava srednjeg strukovnog obrazovanja i obuke, te jačanje kvalitete praktične nastave.

Uredba donesena na sjednici Vlade
Vlada je donijela Uredbu o izmjeni i dopuni Uredbe o organiziranju službi zaštite i spašavanja u Županiji Zapadnohercegovačkoj. Izmjena i dopuna ove Uredbe potrebna je iz razloga osnivanja nove službe za zaštitu od požara – Dobrovoljno vatrogasno društvo (DVD) Ljuti Dolac.

Odluke donesene na sjednici Vlade
Vlada je donijela Odluku o izmjenama Odluke o donošenju Programa utroška sredstava „Tekući prijenosi za zaštitu okoliša“ utvrđenih Proračunom Županije Zapadnohercegovačke za 2024. godinu;
Odluku o davanju suglasnosti na izmjene i dopune Financijskog plana Javne ustanove Zavod za odgoj i obrazovanje za 2024. godinu;
Odluku o davanju suglasnosti na Odluku o dopuni Odluke o izvršenju Financijskog plana Javne ustanove Zavod za odgoj i obrazovanje za 2024. godinu.

 

®© Sva prava pridržana Vlada Županije Zapadnohercegovačke 2017. | Dizajn i programiranje - Remedija d.o.o.